Geschiedenis 1977 - 2005
In oktober 1977 ging Cees Zijsling met een leraar en twee klasgenoten naar de introductie wedstrijd
trekker trek op de Flevohof.
Tijdens de demonstratie van dit geweld dacht hij DAT WIL IK OOK en van het een kwam het andere, in het najaar van 1977 werd er begonnen aan de bouw van een tractor voor de vrije klasse 3.2 ton.
Een Nuffield tractor werd opgekocht van de sloop en ontdaan van de krachtbron welke werd vervangen door een DAF 575 vrachtwagen motor.
De naam die de tractor kreeg was vooreerst "It kypmantsje" zoals de bijnaam voor IJlsters is, maar eigenlijk zou moeten worden veranderd omdat deze eigenlijk niet als erg mooi werd gevonden door Cees die niet zo snel een andere passende naam voorhanden had.
Dat het vermogen van deze motor te klein was om mee te komen in de vaderlandse top werd al snel duidelijk en deze werd opgevoerd met een turbo van een Scania.
Na een paar jaar met deze DAF motor te hebben gereden moest deze in 1982 plaats maken voor twee Ford 460 V8 motoren uit een Lincoln Continental waarbij de automaat bak nog tussen de motoren en de versnellings bak zat.
Met deze twee ford motoren werden de prestaties al beter dan met de DAF motor maar de nuffield achterbrug was te licht voor het vermogen waarop deze niet berekend was.
Na het vele malen kapot trekken van de vierde versnelling en de nodig steekassen en andere aandrijf componentenen, werd er op een gegeven moment na een afstand van 29 cm te hebben getrokken aan gedacht ermee te stoppen!
Maar de schouders werden er onder gezet, aanpassingen gedaan en betrouwbaarheid gewonnen, resulterend in een geheel onverwachte Nederlandse titel in de 3.4 ton vrije klasse.
Na nog een jaar met deze tractor door te hebben gereden is deze in maart 1985 verkocht naar Frankrijk.
In het voorjaar van 1985 werd er een sterke krachtbron aangekocht, deze motor kwam uit een Schackleton verkennings vliegtuig en was van het nu welbekende type Rolls Royce Griffon mk 58.
Om deze motor heen werd een frame gebouwd met een Fuller versnellings bak, een Magirus Deutz achteras en twee 17 cams Firestone puller banden.
Met deze combinatie moest theoretisch in de vaderlandse en Europese top mee kunnen worden gestreden.
In juli 1986 werd in Eext de eerste run met deze tractor gemaakt en resulteerde meteen in een full pull een mooi begin.
Met deze tractor werd deelgenomen in de 4.4 en de 5.7 ton vrije klasse.
Met deze tractor zijn veel podiumplaatsen nationaal als internationaal binnen gehaald met als grootste succes Nederlands kampioen vrije klasse 4.4 ton in 1988.
Ook was deze tractor als een van de eersten met het nu wel bekende banden profiel.
Maar de concurrentie stond ook niet stil.
Daarom werd besloten om in de winter van 88/89 een nieuwe tractor te bouwen voorzien van twee Rolls Royce Griffon motoren (de eerste twin Griffon tractor op de wereld), de motor van het Meko team werd aangekocht en getest op de indoor wedstrijd van Zwolle in 1989, waarbij de hoogste tredes van het ereschavot werden betreden en de motor werd goed bevonden om de reeds betrouwbare Rolls te komen versterken.
Er werd een Rockwell achteras met Franklin planetairen, aluminium velgen en een Humpco versnellings bak uit America overgevaren welke het vermogen van de twee griffons op de baan moesten gaan brengen.
In het eerste jaar dat er met deze tractor werd gereden waren er wat kinderziektes maar werd toch de Nederlandse titel in de vrije klasse 4.4 ton behaald.
De hierop volgende jaren 90/91 en 92 waren tot nu toe de meest succes volste jaren met 6 Nederlandse en twee Europese titels, waarna in 1993 er nieuwe banden om kwamen en de concurrentie sterker werd, werden er tot nu toe nog een Europese en twee Nederlandse titels bij gereden.
Vanwege het steeds sterker wordende deelnemersveld werd er besloten in navolging tot collega Green Spirit in 2002 over te stappen naar methanol als brandstof waar de motoren altijd nog op originele vliegtuig benzine liepen ( AV gas ).
Dit proces van ombouwen en resultaat boeken heeft in de eerste twee jaar de nodige kinderziektes met zich mee gebracht, welke nu zijn overwonnen en weer de nodige podium plaatsen heeft op geleverd.
Sluitend op dit stukje geschiedenis van "It Kypmantsje" zult u ook wel begrijpen waarom de naam niet meer is veranderd!